DOVE C'E VINO C'E VITA

 

Wijn is nog altijd een wonder.

Het wonder van de levende gistcel, die geholpen door de tijd, het zoete, troebele druivensap, dat geen edele smaak of geur heeft, kan omzetten in diep flonkerende wijn, die in zijn hoogste genade een eindeloos gecompliceerd kunstwerk isvan gloeiende, levende kleur, van subtiele geuren en aroma'sdie samenspelen met niet minder subtiele smaken, die nauwelijks met woorden te benoemen zijn. Nog nooit heeft iemand het wonderlijke verschijnselvan het boeket afdoende kunnen verklaren, dat boeket, dat smaak en geur tegelijk, het intiemste en tegelijkertijdvluchtigste wezen van de wijn is, dit verrassende,dit levende element in wijn, dat wijn zo boeiend maakt, en waardoormen er nooit op uitgekeken raakt. Een dichterlijke ziel zal dromerig zeggen: wijn, dat is gebotteldezonneschijn, het donkere hartenbloed van moeder aarde.Een mysticus zal antwoorden: wijn is de troostdie God de mensheid na de zondevloed gegeven heeft, de glimlach, die de hemel elk jaar weer schenkt aan een verdorven wereld. Een levensgenieter ziet in wijn een verrukking voor oog, neus en tong, een subtiel en edel genot voor geest en lichaam.Voor een nuchterling is wijn slechts gegist druivensap, dat bestaat uit water, alcohol en nog wat stoffendie smaak, geur en kleur bepalen.Allemaal hebben ze gelijk, want wijn is dit alles en nog veel meer.Wijn is als een dokter, soms brengt hij genezing, dikwijls leniging maar altijd troost en een wat zonnigere kijk op het leven.Kortom:

'Wijn verheugt het hart'

 

Chianti
--------------
Misschien is het best om eerst even een klein woordje te zeggen over de oorsprong van Italiës bekendste wijnnaam. De oudste documenten met de term 'Chianti' dateren van de 13de eeuw. De Lega del Chianti werd honderd jaar later opgericht. Het was een militaire organisatie onder Florentijns patronaat, die de steden Radda, Gaiole en Castellina verbond. Door de aartshertog werd dit gebied in 1716 bij decreet bestempeld als herkomstgebied van de Chianti-wijnen. In 1924 van het consortium van wijnproducenten werd het beeldmerk van de oude Lega overgenomen: de zwarte haan of gallo nero. Overigens werd toen een veel groter gebied, bijna tot de stad Firenze toe, als 'echt' bestempeld.

Het gebruik om een goed-verkopende-naam van je buren te lenen, is niet meer dan menselijk. Wie koopt nu wijn uit Lussac als er geen St-Emilion achter staat? En wat zou Gevrey zijn zonder de toevoeging Chambertin? Vandaar dat wijnboeren uit heel andere delen van Toscane ook beweerden Chianti te maken. En aangezien die praktijk al eeuwenoud was tegen de tijd dat er zoiets als officiële naamgeving kwam, moesten de lieden uit het kerngebied toezien hoe anderen er met hun naam vandoor gingen.

In 1927 bakenden ook deze 'andere' Chiantimakers hun grenzen af en richtten een consortium op met als symbool de putto of het Cherubijntje, het dikke engeltje zonder vleugels. Hun gebied werd onderverdeeld in zeven zones: Colli Aretini, Colli Florentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli en Rufina; allemaal met Chianti voorop. Dat werd bij ministerieel decreet in 1932 en opnieuw bij toekennen van DOC in 1967 en DOCG in 1984 bekrachtigd. Helaas hield dat in dat de soms wat soepele normen voor de niet-Classico Chianti ook voor de Classico golden. Daar kwam pas onlangs, in 1996, een eind aan met de toekenning van een aparte DOCG aan Chianti Classico.

Met andere woorden, de gallo nero of het zwarte haantje is enkel van toepassing op de Chianti Classico, het centrale gebied van de Chianti. Als wijnproducent ben je trouwens niet verplicht het label op de fles te gebruiken, hoewel de meeste wijnboeren dit wel bewust doen.

Spumante
-------------
Spumante is de algemene verzamelnaam voor alles wat mousserend is in Italië of het nu Franciacorta, Prosecco, Trento brut of andere schuimwijn betreft. Prijzen kunnen bijgevolg enorm variëren, want al wat bubbels heeft, valt onder deze noemer.

Prosecco daarentegen, althans Prosecco DOC, is een beschermde herkomstbenaming, genoemd naar de gelijknamige druif. Prosecco DOC mag enkel in de Veneto-regio - rechterkant van het Garda-meer - geproduceerd worden in de dorpjes Conegliano en Valdobbiadene. Hier komt de echte Prosecco vandaan. Er is echter ook veel Prosecco op de markt als IGT, Indicazione Geografica Tipica, zeg maar streekwijn, maar deze is vaak van mindere kwaliteit.

De klassieke Prosecco is gemaakt volgens "méthode Charmat" zonder hergisting op fles. Prosecco DOC is over het algemeen een frisse, fruitige schuimwijn, ideaal voor recepties en tuinfeesten of gewoon voor tijdens een zomerse dag op een terrasje. Er bestaat ook Prosecco volgens "méthode traditionelle" maar deze is over het algemeen erg prijzig. Meestal is men beter af met een Franciacorta uit Lombardia. Franciacorta staat immers gekend als de Champagne-streek van Italië en wordt gemaakt volgens de klassieke methode en met dezelfde cépages.

 

Barbera
----------
Barbera, een blauwe druif, komt het meeste voor in het noordwesten van Italië en is op zijn best in Piemonte. De druif bestaat al sinds de 13e eeuw, komt oorspronkelijk uit Alexandrië en is naast Italië ook erg populair in Californië, waar duizenden hectare Barbera aangeplant zijn. De druif werd lange tijd beschouwd als tweederangs druif, maar sinds de jaren '80 worden er steeds meer kwaliteitswijnen van de Barbera gemaakt.
De druivensoort groeit zonder problemen op vele, diverse bodemsoorten en levert een groot volume per hectare. De zuurgraad, het licht bittere aroma van kersen en een laag tannine gehalte is kenmerken voor de wijn die van deze druif wordt gemaakt. De wijnen zijn toegankelijk en hebben er belang bij dat de druiven goed rijpen. Toch moeten de druiven niet te rijp worden, omdat de druiven dan een zeer matig resultaat kunnen geven. De wijnen van de Barbera druif hebben meestal een paarse kleur en in de smaak en geur komt vol rood fruit naar voren.

Aglianico
 ----------
Deze oude Vitis Hellenica druif werd door de Grieken in Campanië ingevoerd. De wijnstokken kunnen zeer oud worden. De druiven leveren een volle, goed gestructureerde rode wijn met genoeg zuren, tannines en alcohol.

Amarone
------------
Een topwijn uit Valpolicella het gebied even ten noorden van de stad Verona. De Amarone della Valpolicella is de beste rode wijn die de Regio Veneto voortbrengt. De samenstelling van deze wijn is identiek aan die van de Valpolicella. De wijn bestaat voor 60% uit de Corvina druiven, 35% Rondinella druiven en 5% Molinara druiven. Bij de Amarone worden de druiven, gedurende een periode van zo'n 4 maanden, direct na de oogst, eerst te drogen gelegd in goed geventileerde ruimtes op afgedekte matten. De most wordt daarna gedurende zo'n 7 tot 8 dagen met de schillen geweekt en de fermentatie wordt gedurende een periode van zo'n 6 weken, bij een lage temperatuur langzaam opgestart. Alvorens de wijn op de markt komt voor verkoop wordt deze eerst nog gedurende zo'n 2 jaar gerijpt in vaten van de Slavonische eik gevolgd door een verdere rijping op de fles van zo'n 6 maanden in de kelders van het domein. 

De Amarone is een granaatrode wijn met robijnachtige reflecties. Het bouquet van deze wijn is enerzijds breed en anderzijds genuanceerd met tinten van wilde bessen. De smaak is majestueus en fluweel zacht, met tinten van gedroogde druiven.

      

Greco di Tufo
---------------

Al sinds de oudheid staat Campania bekend als gerenommeerde wijnstreek. Druivensoorten Falernian en Greco en de wijnen rond Avellino en Vesuvius spelen al eeuwen een belangrijke rol in de Italiaanse wijnhistorie. De Vesuvius is in vele opzichten bepalend voor de wijnbouw, al is het alleen maar door de vulkanische bodem die de wijn veel spanning en fraîcheur geven.. Dit is van zeer grote invloed geweest op de kwaliteit van de wijnen.Greco di Tufo is afkomstig uit de provincie Avellino in Campania, de regio ten zuidoosten van Napels. De wijn is genoemd naar zijn druif, Greco en de plaats waar hij vandaan komt, Tufo. De Greco di Tufo is in de loop der jaren steeds meer bekend geworden als een van de beste wijnen van Campanie.De druiven gedijen vooral op een arme, vulkaanrijke, garnietige bodem en hoge temperaturen. De wijngaarden rond het plaatsje Tufo gelden al sinds de oudheid als ideale plek voor deze druiven.

 

Garganega (Soave)
---------------

De Garganega druif is te vinden in het noordoosten van Italië en komt uit de provincies Verona en Vicenza. Het is een laat rijpende en krachtige druif en kan, net als de Corvina, het beste worden geteeld via één lange arm. De eerste sporen van deze druif gaan terug naar de 14e eeuw en de Garganega heeft een reputatie als kwaliteitsdruif. Wanneer de opbrengsten laag gehouden worden kan de Garganega een volle, elegante wijn geven met een goed bewaarpotentieel

Nero d'Avola
---------------
Nero d'Avola (spreekt uit "a-VO-la") oftewel de zwarte van Avola. De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van Sicilië. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is.Nero d'Avola produceert wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld.
Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's. 

 

Montepulciano d'Abruzzo
---------------------------
is een soort van rode wijn gemaakt van de Montepulciano wijndruiven in de Abruzzo regio Oost-en Centraal Italië . De druif is echter aanbevolen voor 20 van de 95 provincies Italië. Tot 10% Sangiovese is toegestaan moet worden toegevoegd aan het mengsel. Het is typisch een fruitige, droge wijn met zachte tannines , en als zodanig is vaak jong gedronken . De Montepulciano d'Abruzzo is geclassificeerd als DOC -en DOCG in Teramo (waar het officieel heet Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane). Als ouder door het wijnhuis voor meer dan twee jaar, de wijn kan worden aangeduid "Riserva." Deze wijn niet moet worden verward met Vino Nobile di Montepulciano , een Toscaanse wijn gemaakt van Sangiovese en andere druiven, maar niet de Montepulciano ras

 

Trebbiano d'Abruzzo

-----------------------
De meest productieve druivensoort van alle druivensoorten. Een variëteit voor witte wijn die in vrijwel elk wijn producerend land is aangeplant. De druivenstok is gemakkelijk in teelt en heeft een groot rendement. Zijn grootste verdienste is dat hij, ook al is hij zeer rijp, toch een hoog zuurgehalte houdt. Smaak en geur van de wijn zijn relatief neutraal en licht, met duidelijke citrustonen.

 

Het A-B-C van italiaanse wijnen :

 

Wat is het verschil tussen 'spumante' en 'frizzante'?

Hieronder vindt u een lijst van Italiaanse termen die regelmatig op etiketten of in wijnbeschrijvingen voorkomen:

Abboccato/amabile: een milde, lichtzoete wijn met 10-20 gram restsuiker per liter
Amabile: zoetige wijn
Annata: jaargang
Asciutto: zie Secco
Azienda agricola òf vitivinicola: wijnhuis
Bianco: witte wijn
Botte: vat
Brut: droog - in mousserende wijn
Chiaretto: diep rosé
Classico: wijn die uit het hart van het productiegebied komt
Consorzio: consortium van producenten
Dolce: zoete wijn
Frizzante: parelende wijn die in tegenstelling tot de spumante zijn gistingsproces ondergaat in roestvrijstalen tanks. Hierdoor bevat de wijn de helft aan koolzuurgas en is hij minder mousserend
Invecchiato: gerijpt
Liquoroso: zoete wijn met een minimum aan alcohol van 16% en een maximum van 22%, vooral geschikt als dessertwijn
Metodo classico of Metodo tradizionale: kwaliteitsgarantie van mousserende wijnen die geproduceerd zijn volgens hetzelfde procedé als de champagne-wijnen (voorheen Methode Champenoise genoemd). Zie Spumante.
Passito: wijn van druiven die op de wijnstok achtergebleven zijn om het suikergehalte te verhogen; sterke, meestal zoete wijnen, gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven.
Podere: klein wijnhuis
Profumato: gearomatiseerde wijn met een sterk bouquet
Recioto: wijn gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven, meestal zoet en sterk.
Riserva DOC of DOCG: wijn met een officiële rijpingstijd, die niet verkocht mag worden vóór een vooraf bepaalde datum.
Rosato: rosé
Rosso: rood
Secco: droge wijn
Spumante: bruisende of mousserende wijn, zowel droog als zoet, die gemaakt is op basis van een tweede gisting op fles. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van aroma's en houdt het koolzuurgas vast, waardoor een langdurige mousse in het glas verkregen wordt.
Stravecchio: oude wijn, zoals Marsala
Superiore: wijn met een hogere alcoholische waarde dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit.
Tenuta: wijnhuis
Uva: druif
Vecchio: oud
Vendemmia: oogst of jaargang
Vigna òf vigneto: wijngaard
Vino da tavola: tafelwijn; alle wijn die niet binnen een van de andere categorieën valt. Tafelwijn wijst niet per definitie op een inferieure kwaliteit.
Vino Novello: witte of rode primeurwijn met een verfijnde, frisse smaak en een laag alcoholgehalte (10-12%). Volgens de macération carbonique-methode worden de druiven ongeperst in een roestvrijstalen kuip gestort, waaraan koolzuurgas wordt toegevoegd. Hierna vindt er gisting binnenin de druif plaats. Dit levert een fruitige wijn op met relatief weinig tannines, die direct na botteling drinkbaar is, maar niet lang houdbaar.
Vin Santo: wijn van halfingedroogde druiven die enkele maanden na het oogsten geperst zijn. Het is een zoete, goudgele wijn met een hoog alcoholpercentage en een uitgebalanceerde zuurgraad.
Vivace: levendig, zoals in licht sprankelende wijnen.

 

 

Vinitaly is de grootste wijnbeurs in de wereld die één keer per jaar in Verona in de maand april wordt gehouden en meestal tussen 8 en 12 april en
dat beleef ik met sensatie!
Vinitaly wordt gehouden in ‘fiere di Verona' een ruimte
92.325 mqler waren aanwezig dit jaar
4.213 Italiaanse wijnhuizen en 126 buitenlandse wijnhuizen
151.216 Italiaanse bezoekers en 45.083 buitenlandse bezoekers
2.643 Italiaanse journalisten en 345 buitenlandse journalisten

De Vinitaly is in de verschillende provincies verdeeld waar de wijnhuizen uit die provincie in hun eigen stand het moois wat Italië voortbrengt vertegenwoordigd.

Viale Del Lavoro 8 Verona
Fiere Veronese

Symbool van Vinitaly


 

Mijn reis is vanaf Pescara begonen 580 km ten zuiden van Verona, daar ben ik op 7 april aangekomen om daar Dr Jamshid Ashough (externe wijnkoper voor Italvin) te ontmoeten. Vervolgens zijn we naar Cantina Lampato, een wijn boer in Pianella gegaan, Pianella is een klein dorpje op de heuvels ten noorden van Pescara.
Deze wijnboer is ook een van de beste olijfoliemakers in de regio en ik moet zeggen dat al jaren de olijf olie van Pianella als de beste olijfolie wordt genoemd. Bij Cantina Lampato aan gekomen troffen we Tommaso Patricelli en zijn moeder hard aan het werk aan. Omdat ze Dr Ashough kennen, kregen we een hartelijk ontvangst en daarna nog een rondleiding. Ook hebben we prachtige jonge wijnen mogen proeven en uiteraard de befaamde olijfolie, daar kwamen we tenslotte voor.

 

Na de rondleiding besloot Tommaso ons naar zijn olijvengaard en wijngaard te brengen die een stukje verderop lagen, met de auto door de heuvels gereden en onderweg van de prachtige omgeving mogen genieten.


 

Benodigde afspraken zijn gemaakt en we vertrokken naar Verona om na zo'n lange reis nog uit te kunnen rusten om de volgende dag vroeg naar Vinitaly te gaan.

 
Als eerste zijn we de provinciehal Sicillia gaan bezoeken en als eerst bij Nino Alessandro geweest, uit respect en waardering voor zijn wijnen, waar hij met zijn zoon en zijn vrouw stond. Na een kort gesprekje over de zaken zijn we zijn wijnen gaan proeven; Donnata, Kaid Syrah, Cattaratto en Grillo van zijn nieuwe oogst. Ik blijf de Donnata een hele mooie, zachte, volle Nero D'Avola vinden en zijn Kaid is ook echt een topwijn.

 
 


Vervolgens zijn we bij Don Tomasi langs geweest vanwege routine, omdat we zijn wijnen al kennen hebben we de gesprekken kort gehouden. De tijd vliegt en als je niet opschiet kan je weinig nieuwe wijnen proeven. Maar zoals iedereen weet wordt het van je verwacht om altijd even bij de Siciliaanse vrienden langs te gaan om je gezicht te laten zien, al is het maar een kleine minuutje. Vervolgens zijn we verder door de provinciehal gaan lopen langs alle stands. Meestal stoppen we bij de stands waarvan de flessen er top uit zien en de aankleding van de stands dik in orde wijn. Zo trok het wijnhuis CM Castellccimiano ons ook aan met de prachtige zwarte elegante flessen met het oranje label.

Na de kennismaking met Piero Buffa, de commercieel directeur, zijn we een aantal wijnen gaan proeven; Catarratto, Shiara of Syrah?, andere Catarratto Miano, Syrah, Nero D`Avola en een prachtige Maravita/Pericone. Dit huis maakt wijnen van zeer hoge kwaliteit en dat stralen ze uit, we zijn inderdaad niet voor niets bij deze stand gestopt. Kortom: mooie wijnen, mooie flessen, prachtige stand en aardige en mooie mensen. Ik wist bij het eerste glas proeven dat ik heel graag zijn wijnen in ons assortiment een plaats wil geven en na wat zakelijke onderhandelingen zijn we de provinciehal Sicilia uit gelopen want ik heb wat ik wilde hebben en ik wist dat ik nog veel te doen had. Wanneer de wijnen bij Italvin binnen zijn, laat ik al de gasten proeven van deze prachtige collectie om meer aanhang te vinden in mijn verdere strijd voor het vinden van betere wijnen.

In de provinciehal Toscana zijn we ook eerst onze relaties gaan bezoeken en daarna op zoek gegaan naar potentiële wijnhuizen voor Italvin. Eerst zijn we Le Filigare gaan bezoeken, daar doe ik al jaren zaken mee, daar troffen we zowel Signor Burcchi als zijn zoon Alessandro aan.

Vervolgens Azienda Lisini waarvan we zijn Brunello, Rosso di Montalcin en San Biagio in ons assortiment hebben.


Daarna kwamen we Villa S. Andrea tegen waar we prachtige Chianti DOCG en Chianti DOCG Riserva geproefd hebben. Wat we vooral bijzonder
vonden was hun witte blend van Vermentino di Toscana en Pinot Grigio op hout gerijpt, een mooie rose en een Vinsanto die 6 jaar in kleine houten vaten gerijpt was. Vervolgens hebben we de stand van het huis Fattoria "La Lecciaia" in Montalcino bezocht. Daar hebben we Brunello di Montalcino en Riserva versie, Rosso di Montalcino
en Vino Rosso di Toscana gepoefd en de prijs-kwaliteit van dit huis is dik in orde, dus als het aan ons ligt, hebben we deze wijnen ook in het assortiment van Italvin.

Fattoria ``La Lecciaia``

Verder rondkijkend in de provinciehal Toscana zijn we nog op zoek naar wijnen van de San Gimignano druif gemaakt. Daar kwamen we het huis Poderi del Paradiso tegen waar de zoon van de eigenaar Davide Cappelli ons uitnodigde om aantal van zijn wijnen te proeven. Wij zijn begonnen met Vernaccia di San Gimignano Prestige die gemaakt is van 100% San Gimiginano druif en dat is een hele mooie, frisse wijn. Ook hebben we de San Gimignano Riserva geproefd en vervolgens een Chianti Colli Senesi DOCG en ook De Riserva versie. Toen wilde hij ons als laatste nog de Vino Rosso Toscana "Silicum" laten proeven, die wordt gemaakt van 100% Syrah die erg mooi van structuur is met heerlijke afdronk van rood fruit en pruimen. Wat we erg leuk vonden was dat tijdens het proeven de moeder van Davide, Signora Graziella, bij ons is komen zitten met een stuk Parmiggiano stagionata en heerlijke plakjes Salami en zij vertelde dat ze dat zelf maakt. Het mooiste van het moment is dat mensen je dingen aan bieden die ze allemaal zelf hebben gemaakt, je ziet en voelt dat er emotie in het verhaal en hun producten zitten, heel puur.


In de provinciehal Toscana lopen we ook nog tegen De heer Frangio Luigi aan en hij vertegenwoordigt "Azienda La Ciarliana". Zij hebben een mooie lijn van Vino Nobile di Montepulciano en Riserva versie en nog aantal prachtige wijnen van de Montepulcianostreek, erg indrukwekkend vooral voor de kwaliteit die hij levert.

 

We hebben Toscana verlaten naar zijn naar de provinciehal Campania gegaan, maar na een halve dag daar rond te hebben gelopen en hier en daar wat geproefd te hebben, konden we niet echt iets vinden die ons qua smaak heeft kunnen overtuigen. Totdat we Cantina Bambinuto tegen kwamen die door 2 zussen en broer wordt gerund. Deze drie vrij jonge mensen hebben het bedrijf van hun ouders geërfd. We waren nog op zoek naar Greco di Tufo, Fiano di Avelino, Falanghina, Aglianico en Taurasi; typische druiven uit het Vesuvio gebied in Campania en dit huis had ze allemaal.
Verder hebben we op de 2e dag de provinciehal Alto Adige bezocht waar we bij Azienda Vinicola Villa Corniole terecht zijn gekomen.
Onder begeleiding van de vrouw des huize, Maddalena Nardin, hebben we een aantal typische wijnen uit de streek mogen proeven die vrij onbekend zijn in Nederland. Het mag gezegd worden dat deze streek, wegens zijn ligging aan Oostenrijk, heel veel invloeden van de noordelijke buren overgenomen heeft en zelfs de namen van wijnen hebben iets Oostenrijks. Wegens zijn hellingen en weinig zon zijn deze wijnen toch anders dan andere Italiaanse wijnen maar ook zeker niet minder lekker. Als eerst hebben we Muller Thurgau geproefd, de druif heeft de naam van diegene overgenomen die volgens de verhalen meer dan 200 jaar geleden van uit Oostenrijk ooit naar Noord Italië gebracht. Zo zijn er meer zoals Muller Thurgau; Gewurztraminer, Merlot en nog een typische druif van dit gebied is Lagrein en Teroldego Rotaliana die op zich allemaal mooie wijnen zijn. We hopen dat we met Signora Nardin het over de prijzen eens kunnen worden, zodat we binnenkort deze prachtige wijnen kunnen importeren.

In de provinciehal Verona hebben we bezoekjes gebracht aan Speri, Zenato, Marcato om hen te begroeten.
             

 

En vervolgens zijn we terecht gekomen bij Azienda Brunelli, waar we een prachtige Amarone, Amarone Riserva, Valpolicella Superiore ontdekt hebben. De prijs-kwaliteit van deze wijnen zijn zo goed dat we naast alle andere wijnen die we al in ons assortiment hebben, ook van dit huis gaan importeren. Het merkwaardige van dit wijnhuis is dat wijnen nog op traditionele manier gemaakt worden en niet zo commercieel zoals Zenato.

     

zij beschiken ook over agriturismo

Daarna belanden we in de provinciehal Sardegna waar we onze Leverancier Feudi Della Medusa hebben ontmoet en daar de prachtige Malika
(Sale Manager) hebben kunnen begroeten.

 

De nieuwe wijnen van hen kunnen we proeven, zoals Alba Nora, Sa Perda Bianca en Cannonua. Feudi Della Medusa is een huis van de hoogste kwaliteit in Sardegna. Hun wijnen staan heel vaak in het blad ‘Decanter' of worden door Robert Parker zeer goed aangeschreven als de betere wijnen uit Sardegna.
In de provinciehal Piemonte zijn we bij onze leveranciers Ciabot Berton en Araldica geweest waar we hun wijnen van de nieuwe oogst hebben geproefd en over de stand van zaken hebben gepraat, gewoon een routinegesprekje en een vriendschappelijk bezoek.

 

 


Verder zijn we naar de provinciehal Marche gegaan en daar hoefde we alleen Alghiero te zien van het huis "Tenuta de Angelis" en zoals vanzelfsprekend hebben we ook de nieuwe oogst van hem geproefd.


 

En als laatste zijn we bij Salentusole in de provinciehal Puglia geweest. Daar troffen we de eigenaar van het bedrijf waar onze mooie Salice Salentino en andere Primitivo vandaan komen. Andrea liet ons ook nog wat andere wijnen proeven waar we zeer zeker van onder de indruk waren en heb hem beloofd dat zodra we terug zijn ze van ons horen.

 

Wij hadden alles wat op onze lijst stond en als laatste bezoek op de 3e dag besloten we om bij Provenza langs te gaan waar wij wijnen als Negresco, Giome, Groppello, Sebastian en andere wijnen van verkopen. Daar aan gekomen troffen we de eigenaar; Fabio Contato en Massimo, zijn Sales Manager. Zij vertelden ons dat Provenza dit jaar al 300 jaar bestaat! Wat een waanzinnige prestatie!

 

Omdat zij natuurlijk iets te vieren hadden en het toch ons laatste adres was, zijn we ruim van alles gaan proeven. Het was alleen een beetje te ruim en wanneer we na 2 uur weg gingen voelden we ons iets minder goed dan het mannetje op bovenstaande foto.

Al met al een heel leuk bezoek aan de Vinitaly! We hebben veel geproefd en gezien. Hopelijk kunnen we binnenkort al die wijnen in Nederland verwachten! We besloten als afsluiting een stevige lunch te nemen in Verona tegenover de Arena onder het genoot van een glas bier, want we konden geen wijn meer zien...

 

 

 

Waarom is een bezoek aan de Vinitaly nodig:

Om onze visie te verbreden en de service naar onze klanten te kunnen verbreden

 

+ Onze capaiciteiten optellen en te vermeerderen


- Onze risico's te verminderen


× Onze ideën te vermenigvuldigen    

÷ Onze ervaringen te delen